top of page

Despre noi

                                          REPERE GEOGRAFICE

               Comuna Dobrovăţ se află la marginea de sud a județului Iași, la limita cu județul Vaslui, în sectorul central-nord-estic al Podișului Central Moldovenesc - subunitate a Podișului Moldovei.

Şcoala are personalitate juridică, clădirile școlii de centru- Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare și Sfânt” fiind situate în centrul localității, având în vecinătate Primăria Dobrovăț, Poliția Dobrovăț, Biblioteca comunală și Biserica „Sf. Pantelimon”. Structura „Școala Primară Dobrovăț”  este situată în Dobrovăț- Ruși, clădirea școlii fiind vecină cu  Biserica din Ruși și situată în vecinătatea Mănăstirii Dobrovăț.

 

 

REPERE ISTORICE

 

               În istoria învățământului din comuna Dobrovăț distingem trei etape: până la organizarea învățământului prin legea din 1864, de la 1864 până la 1948 și de la 1948 până în zilele noastre.

La mănăstirea Dobrovăț a funcționat o școală privată, înființată la 29 septembrie 1858, unde profesor a fost d-l Scarlat Constantin. Această școală a funcționat până în anul 1865.

             Școala ca instituție de stat a fost creată în anul 1864, funcționând la început într-un local de lângă mănăstire, apoi în casa dascălului Constantinescu, situată în partea de nord a satului, aproape de mănăstire. La această școală a funcționat primul învățător al satului- Grigore Cristescu care a inceput cursurile cu 31 de elevi.

               În anul 1887 se construiește un local de școală în satul Dobrovăț- Moldoveni pentru un singur învățător, cu o singură sală de clasă; a fost folosit acest local până în anul 1960 când i s-a dat destinație de sediu al cooperativei agricole. În anul 1889 s-a construit o nouă școală cu două săli de clasă; în această clădire s-au ținut cursuri până în anul 1944 când a fost distrusă de un incendiu în timpul retragerii trupelor germane. Cele două școli, împrenă cu o a treia la Dumasca  au fost construite de Administrația Domeniului Coroanei.

                În satul Dobrovăț- Ruși primul local de școală s-a construit la anul 1892 de către Vasile Cozma, locuitor al satului. La festivitățile prilejuite de darea în folosință a noului local, subliniind meritele ctitorului, I. Kalinderu spunea: ”Noua școală e clădită de un harnic țăran din această comună … care a ridicat din bani agonisiți de dânsul acest frumos așezământ școlar. Acest țăran, demn de toată stima, se numește Vasile Cozma și fapta sa e cu atât mai generoasă cu cât are o familie, copii și strănepoți. Scumpul nostru consătean, moșneag deja, nici nu știe să scrie; a înțeles însă cât e de neapărată omului învățătura.”

În prezent școala funcționează cu patru corpuri de clădire, fiind organizată ca învățământ preșcolar, primar și gimnazial în Dobrovăț- Moldoveni și Dobrovăț- Ruși.

               Cadrele didactice ale şcolii au optat mereu pentru un învăţământ calitativ. Educatorii păstrează mereu legătura cu părinţii, cu restul comunităţii. La cele mai multe din acţiunile desfăşurate în şcoală participă şi membrii comunităţii- părinţi, autorităţi locale. Se doreşte realizarea unui parteneriat eficient între şcoală, familie şi comunitate.

               Şcoala din Comuna Dobrovăț îşi propune să acţioneze în comunitate, dar şi în cadrul unităţilor şcolare din judeţ ca un agent al inovaţiei, schimbării şi dezvoltării.

 

bottom of page